FHI eier ikke sannheten
Engelske data forteller mer enn FHIs studie om covid-vaksinasjon og dødelighet
Analyser jeg har gjort av totaldødelighet og dødelighet som ikke involverer covid i England, viser at vaksinasjon kan ha hatt en signifikant beskyttelse i syv av 26 måneder. Selv om dødeligheten blant vaksinerte var relativt lav i begynnelsen, økte den imidlertid sterkt sammenlignet med uvaksinerte, og en forklaring er at vaksinasjon, tross midlertidig beskyttelse, over tid førte til økt dødelighet.
Short version in English here.
Manuskriptet ble opprinnelig refusert hos preprint-serveren medRxiv (hvor FHIs manuskript ble publisert) med følgende begrunnelse: «A small number of papers are deemed during screening to be more appropriate for dissemination after peer review at a journal rather than as preprints.» Jeg har opplevd refusjon der før med artikkel som har samme tematikk.
Innledende funn
Min preprint som har analysert månedsdata fra England for aldersgruppen ti år og eldre mellom april 2021 og mai 2023, viser at covid-vaksinerte gjennomgående hadde lavere totaldødelighet enn uvaksinerte (Figur 1, Graf A). Funnene er i tråd med FHIs preprint av norske data, men siden mønsteret i de engelske dataene var veldig likt for dødelighet som ikke er involverer covid (Figur 1, Graf B), kan ulikheten hovedsakelig tilskrives dårligere helse i utgangspunktet hos uvaksinerte (gruppen vaksinerte og uvaksinerte var aldersstandardisert, dvs. vektet for skjevhet i alder). Argumentet samsvarer med britiske myndigheters uttalelse om at andelen uvaksinerte «were higher for Black Caribbean, Black African and White Other ethnic groups. Rates were also higher for those living in deprived areas, who have never worked or are long-term unemployed, [or] who are limited a lot by a disability...».
Figur 1. Månedlig sannsynlighet for død med 95% konfidensintervaller.
Mulig midlertidig beskyttelse
Oddsratioer i Graf A, Figur 2, viser imidlertid høyere totaldødelighet enn dødelighet som ikke involverer covid blant uvaksinerte sammenlignet med vaksinerte siste del av 2021 og begynnelsen av 2022 (grønne markører sammenlignet med oransje). Dette gjenspeiles i Graf B, Figur 2, hvor jeg noe forenklet sagt har differensiert estimatene. Spesifikt viser den signifikant høyere oddsratioer blant uvaksinerte sammenlignet med vaksinerte mellom juli 2021 og januar 2022. Siden estimatene identifiserer ulikheter mellom totaldødelighet og dødelighet som ikke involverer covid, kan en isolert sett konkludere at det var en signifikant vaksinebeskyttelse i perioden.
Figur 2. Månedlige oddsratioer for død med 95% konfidensintervaller.
Relativt høy og relativ økning i vaksinertes dødelighet
Figur 3 viser at mens dødeligheten som ikke involverer covid ble redusert blant uvaksinerte sammenlignet med første observasjonsmåned, var den høy blant vaksinerte. Resultatene reflekterer sannsynligheter for død blant vaksinerte og uvaksinerte i Graf B, Figur 1, som nesten tangerte hverandre på slutten av perioden. De reflekterer også synkende oddsratioer for uvaksinerte i Graf A, Figur 2. Oppsummert viser grafene en relativt høy og relativ økning i dødelighet som ikke involverer covid blant vaksinerte.
Figur 3. Månedlige oddsratioer for død med 95% konfidensintervaller.
Konklusjon
En tolkning av dataene er at vaksinasjon, tross midlertidig beskyttelse, har ført til økt dødelighet. Et forhold som styrker tolkningen, er at relativt høy or relativ økning dødelighet blant vaksinerte som ikke involverer covid, er kontraintuitivt i lys av at det i foregående perioder var overdødelighet (Figur 4). Et annet forhold som styrker tolkningen er at relativt høy dødelighet blant vaksinerte som ikke involverer covid, i stor grad samsvarer med overdødelighet i samme periode (Figur 4).
Figur 4. Ukentlig prosentuell overdødelighet og kumulativ overdødelighet i Storbritannia.
Du er flink! Takk for ditt arbeid. Flere må høre om dette.
Kunne vært interessant å vite hvordan FHIs-dødelighetsstatistikk fordelt på vaksinerte vs uvaksinerte hadde sett ut om man sorterte den på etnisk bakgrunn (d-vitamin). Kanskje ville andelen med etnisk norsk bakgrunn fått helt andre konklusjoner...
Vi trenger mer bakgrunnsdata for å kunne si noe om FHIs sine undersøkelser.