Heller ikke jeg eier sannheter, men en rapport FHI publiserte som viser færre dødsfall blant covid-vaksinerte enn uvaksinerte, bør kommenteres. Den forklarer ikke at vaksinen har gitt færre dødsfall, og kan sammen med andre data indikere det motsatte.
Først publisert hos iNyheter.
Jeg anklager ikke FHI-rapporten for juks eller regnefeil, men en bør merke seg er at langt færre dødsfall blant vaksinerte i aldersgruppen 18-44 år ikke kan forklares av vaksinen siden svært få unge har dødd av covid i Norge. Dette har iNyheter påpekt.
Videre har de og FHI påpekt at en årsak til den store forskjellen i dødsfall blant vaksinerte og uvaksinerte kan være ulik helseprofil i utgangspunktet, og som kontrollvariabler ikke har fanget opp. Å hevde på bakgrunn av FHI-rapporten at vaksinen har redusert dødeligheten betydelig blant unge blir derfor like absurd som at den på verdensbasis sparte 20 millioner liv i 2021, en statistisk umulighet.
Mange har spurt om vaksinerte ble registrert som uvaksinerte en periode etter injeksjon, og som kan ha påvirket resultatene. Jeg vet det har skjedd, men FHI-rapporten skriver at uvaksinerte ble kategoriserte som «received no doses», og jeg kan ikke tolke det på annen måte enn hva teksten sier.
Engelske data forteller mer enn FHI-rapporten
Hovedfunnene fra FHI-rapporten overrasket meg ikke siden jeg før den ble publisert analyserte engelske data som viser omtrent det samme. I tråd med funnene og argumentasjonen over forteller britiske helsemyndigheter at andelen uvaksinerte «were higher for Black Caribbean, Black African and White Other ethnic groups. Rates were also higher for those living in deprived areas, who have never worked or are long-term unemployed, [or] who are limited a lot by a disability…».
Uttalelsen indikerer at uvaksinerte har hatt dårligere helsestatus i utgangspunktet enn vaksinerte, og høyere dødelighet som ikke involverer covid hos denne gruppen enn hos vaksinerte bekrefter dette.
Imidlertid viste sammenlignende analyser, forklart i en preprint og norsk kortversjon, at vaksinen kan ha hatt en signifikant beskyttende effekt i syv av 26 måneder, men hvor det samtidig var en relativ økning i dødelighet blant vaksinerte. Oppsummert konkluderer jeg derfor at vaksinasjon, tross midlertidig beskyttelse, over tid har ført til høyere dødelighet.
Hvorfor dør mange unge?
Andre engelske data viser at dødeligheten blant unge økte signifikant de fleste uker etter covid-vaksinasjon, og at den i noen var minst doblet. I Norge har FHI rapportert at totaloverdødeligheten i aldersgruppen 1-39 år i 2023 var 41,3% og 59,6% for sykdommer. Senfølger av covid har blitt hevdet å være en forklaring, men de rammer flest eldre, og i 2020, etter covid, men før vaksinasjon, hadde ikke Norge overdødelighet.
Hvis en ser på innmeldte alvorlige bivirkninger av covid-vaksinen var tallet 8052 per september 2023, uansett regnemåte skyhøyt over 201-548 etter svineinfluensavaksinen som ifølge Preben Aavitsland var «den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid».
Bivirkningstallene etter covid-vaksinasjon sier ikke noe om alder, men en japansk studie fant inntil 41 ganger økt sannsynlighet for perikarditt og myokarditt hos tenåringsgutter etter injeksjon. Motsvarende fant en israelsk studie ingen sammenheng mellom covid-infeksjon og de nevnte tilstandene i 2020, før vaksinasjon. I Norge har bruken av hjertemedisin blant unge økt fra 2021, og var i 2023 ca. 20% høyere enn perioden 2013-2020. Dvs. at økningen skjedde parallelt med utrulling av covid-vaksinen til unge fra slutten av 2021, mens tallet i 2020, etter covid men før vaksinasjon, var omtrent uendret sammenlignet med tidligere år.
Oppsummert tyder mye på at covid-vaksinen har ført til alvorlige sykdommer og tidlig død i befolkningen, inkludert hos unge. Det kan virke kontraintuitivt siden tross alt færre covid-vaksinerte har dødd enn uvaksinerte, men som påpekt kan ulik helseprofil i utgangspunktet være en forklaring.
I de engelske dataene har jeg også påpekt en relativ økning i dødelighet blant vaksinerte, og de norske dataene fra 2022 til 2023, hvor gruppene fullvaksinerte og uvaksinerte særlig hos de eldste var rimelig stabile og sammenlignbare over tid, viser tilsvarende trend.
Dvs. at dødeligheten blant fullvaksinerte har økt sammenlignet med uvaksinerte, inkludert hos unge. Hvordan trenden blir kommende år vet ingen, men jeg håper FHI spiller på lag med uavhengige forskere for å finne ut av hvorfor spesielt mange unge dør, og hvordan dette evt. kan forebygges.