Jeg forklarer hvordan forskerne tar feil. Jeg forklarer også hvordan de tar feil om 62000 påståtte heterelaterte dødsfall.
Engelsk versjon med referanser her.
Ballester og kolleger hevder at 56 prosent flere kvinner enn menn døde av hetebølger i Europa sommeren 2022, men tallet har ingen logisk forklaring. Deres, etter min mening, feilaktige konklusjon kan ha sammenheng med påstanden om at rundt 100 ganger flere mennesker 80 år og eldre døde av hetebølgene enn de mellom 0 og 64 år. Men ifølge data fra England, sterkt påvirket av hetebølgene, hadde ikke den eldste aldersgruppen høyere overdødelighet enn den middelaldrende, og det var heller ikke høyere overdødelighet blant eldre kvinner enn blant eldre menn.
Det er likevel kjent at flere eldre kvinner enn eldre menn dør under normale omstendigheter, og å anta konsistent overdødelighet på tvers av aldersgrupper og kjønn vil indusere følgende implikasjoner: Det vil være eksponentielt flere overdødsfall blant eldre mennesker (siden det som en baseline normalt dør eksponentielt flere eldre enn unge), og blant dem vil prosentandelen av overdødsfall blant kvinner være høyere blant kvinner. For eksempel, hvis normalt 50 prosent flere eldre kvinner dør enn eldre menn, med lik overdødelighet vil det være 50 prosent flere overdødsfall blant eldre kvinner enn blant eldre menn. Årsaken til at flere eldre kvinner enn menn døde er derfor pga. overdødelighet på tvers av aldersgrupper og kjønn, ikke pga. hetebølgene.
Ballester og kolleger hevder videre at Europas hetebølger fra 30. mai til 4. september 2022 forårsaket 62000 dødsfall, 45 prosent av overdødeligheten i denne perioden, men også dette er usannsynlig.
Hvis tilfelle, vil en for det første anta at tilårskomne og de med lav sosioøkonomisk status ville være mest sårbare under hetebølger, men jeg har påpekt at i England, sterkt affisert av dem, hadde ikke den eldste aldersgruppen høyere overdødelighet enn den middelaldrende gruppen i perioden, og overdødelighet økte faktisk med sosioøkonomisk status.
Et annet forhold er at Island opplevde blant Europas høyeste overdødelighet i perioden, som usannsynlig kan tilskrives hetebølger.
For det tredje opplevde land på den sørlige halvkule også overdødelighet fra 30. mai til 4. september, noe som heller ikke kan skyldes hetebølger ettersom de hadde vinter.
For det fjerde opplevde også USA, i likhet med Europa, rekordtemperaturer sommeren 2022, og som resulterte i 136 heterelaterte dødsfall. Tallet kan være underestimert, men står uansett i sterk kontrast til Europas påståtte 62000 dødsfall.
For det femte var Europas sesongjusterte overdødelighet den påfølgende vinteren høyere enn om sommeren 2022, noe som ikke kan skyldes hetebølger, men heller ikke kaldt vær fordi sesongen hadde temperaturer over det normale. The Economist har likevel hevdet at økte energipriser var årsaken, men på Island, med blant Europas laveste priser, var overdødeligheten i desember 2022 30,6 prosent. Dessuten, i England, var overdødeligheten den vinteren konsistent på tvers av aldersgrupper og grupper av mennesker med ulik sosioøkonomisk status, noe som er usannsynlig hvis høye energipriser var årsaken.
Basert på mine argumenter er det usannsynlig at hetebølger sommeren 2022 forårsaket 62000 dødsfall i Europa. Dessuten er det usannsynlig at de forårsaket 56 prosent flere dødsfall blant kvinner enn menn. Til slutt er det verd å påpeke at unormalt kaldt vær tar langt flere liv enn unormalt varmt vær.